Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kerstmis, niet einde wel begin van de wereld

Kerstmis, niet einde wel begin van de wereld
Mark Van de Voorde - De wereld is dus niet vergaan op 21 december. Maar dat wist u al, anders kon u deze column niet lezen. We kunnen dus Kerstmis vieren op 25 december. Daar had u zich op voorbereid, anders had de dood het gehaald van het leven. Daar ligt nu precies het grote verschil tussen het christelijke geloof en het paganistische bijgeloof: hoop en vrede tegenover wanhoop en geweld. Er valt geen vuur op aarde en er splijten geen rotsen... Alleen het licht van een ster wenkt en in een grot wordt een kind geboren. Precies daarom is God mens geworden: om het doemdenken uit de wereld te helpen en de angst weg te nemen dat de mens zal worden verzwolgen. Een geboorte keert elk einde om in nieuw begin. Een kind doet dat ontwapenend. Niet heldhaftig maar hulpeloos, niet strijdbaar maar kwetsbaar. Niet op het voorplan maar op de achtergrond van de actualiteit. De geboorte van Jezus was een gebeuren aan de rand van de samenleving, in de marge van het grote politieke gebeurtenis van die dagen, de volkstelling. De keizer laat zijn onderdanen tellen, voor God telt de mens. En soms zitten de media naast het echte nieuws.Waren er toen kranten geweest en nieuwssites, ze hadden het over de volkstelling gehad: met cijfers en tabellen, met duiding en breaking news, met opiniepeilingen en analyses, met verhalen uit de herbergen en berichten over de verkeerschaos tussen Jeruzalem en Bethlehem.

Waren er tv-stations geweest, ze zouden correspondenten uit alle provincies van het Romeinse Rijk per satelliet hebben laten inbreken in het journaal. Ook uit Bethlehem zou een journalist misschien wel live een stand-up hebben gedaan. Waarover? Over dat niemand had gedacht dat zoveel mensen afkomstig waren uit dat onooglijk, maar historisch stadje.

Over die vreemde geboorte aan de rand van de stad niets in het journaal. Misschien een paar dagen later bij de faits-divers van de boulevardpers een kopje en een onderkopje: Moeder brengt kind ter wereld in openlucht. Herders vonden het jongetje in een stal.

Precies. Zo komt God in de wereld. In de marge van de actualiteit, in de rand van de samenleving. Niet met veel bombarie. Alvast niet lawaaierig, met de aankondiging van het einde van de wereld. In stilte, met de aankondiging van het begin van de redding van de wereld.

Een faits-divers in de geschiedenis? Het begin van een groots gebeuren dat met Pasen zijn voltooiing vindt. Kerstmis blijft echter populairder dan Pasen. Begrijpelijk. Het is zo menselijk, zo herkenbaar: de geboorte van een kind.

Tegelijk is dat het wonder: de Onbegrensde treedt geruisloos ons begrensde bestaan binnen. God komt niet doen met het oorverdovend lawaai van een eindetijding. Maar dat wisten we al van de boeken uit het Oude Verbond: God is te horen in het ruisen van een zachte bries.

Je moet er speciaal op getraind zijn, wil je het merken. Je moet er een zeer lijzig oor voor hebben. Je moet daarvoor een luisterend mens kunnen worden, iemand met de vrede in het hart. Dan wordt ook jou vrede aangezegd: Vrede op aarde aan de mensen in wie Hij welbehagen heeft.

Vrede, dat is het. Kerstmis is Gods vredesverdrag met de mensheid. Een vredesverdrag is veel meer dan het einde van een oorlog, het is altijd het begin van een nieuwe beschaving. Dat verdrag wordt elke dag opnieuw gesloten, elke keer, als iemand ontwapenend kwetsbaar is.

Dat de media dit niet opmerken, is niet erg. Dat ze ooit in 2012 dachten dat de wereld zou vergaan op vrijdag 21 december en de media daar - terecht ironiserende - nogal wat aandacht aan besteedden, haalt de geschiedenisboeken toch niet.

Dat nu al iets meer dan tweeduizend jaar geleden een kind geboren werd aan de rand van een stad tijdens een belangrijke politieke gebeurtenis, werd toen ook niet door de samenleving opgemerkt maar veranderde wel de wereld. Maar waar die belangrijke volkstelling voor diende en teweegbracht, dat weten we inmiddels niet meer. Groot nieuws wordt vaak in kleine letters geschreven.


Mark Van de Voorde is onafhankelijk publicist en gewezen raadgever van de Belgische politici Herman Van Rompuy, Yves Leterme en van Steven Vanackere.
 
 

 

Rorate Zoeken