Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Veel Poolse priesters omgebracht tijdens WO-II

Veel Poolse priesters omgebracht tijdens WO-II
KRAKAU (RKnieuws.net) -- In een interview met het Romeinse persagentschap Zenit vestigt Kamierz Majdanski, oud-aartsbisschop van Stettino-Kamien, de aandacht op het feit dat zowat iedereen vergeten is dat 20 procent van de in totaal 10.017 Poolse priesters, inclusief vijf bisschoppen, bij het begin van WOII werden omgebracht. Mgr. Majdanksi is een overlevende van het concentratiekamp van Dachau.


Op 7 november 1939 werd Majdanski als seminarist met andere studenten en professoren gearresteerd en naar Dachau overgebracht. Daar werd hij onderworpen aan de pseudowetenschappelijke experimenten van de nazi’s. Na de oorlog werd hij priester gewijd in Parijs en later vervolmaakte hij zijn studies in het Zwitserse Fribourg. Mgr. Majdanski nam ook deel aan de sessies van het Tweede Vaticaans Concilie en in 1975 stichtte hij het Instituut voor de Studie van het Gezin in Lomianki.

“Aan de ingang van het kamp stond het teken ‘Arbeit macht frei’. Maar in de werkelijkheid vernietigde het onmenselijke werk in de koude van de winter of de hitte van de zomer, met onvoldoende voedsel en alle beledigingen en vernedering, de mens. Op het einde, als mensen niet langer in staat bleken om te werken, werden ze op transport gezet naar de gaskamers.” De bisschop noemt het een echt wonder dat hij het concentratiekamp overleefde: “We dachten dat de tijd van Nero en Diocletanus was teruggekeerd, de tijd van haat tegenover christenen en alles wat het christendom vertegenwoordigde.”

De bisschop noemt het kamp de incarnatie van de beschaving van de dood: “De helft van de in Dachau opgesloten priesters is er overleden. Ik zag vele priesters op heroïsche wijze sterven. Allemaal bleven ze trouw aan Christus, die tot zijn leerlingen zei: ‘Jullie zullen mijn getuigen zijn.’ Zij stierven als katholieke priesters en Poolse patriotten.”

Ter illustratie vertelde Mgr. Majdanski het verhaal van zijn medegevangene Dominik Jedrzejewski, die de vrijheid kreeg aangeboden als hij zijn priesterfunctie zou opgeven. “Hij antwoordde rustig ‘neen’ en stierf. Het martelaarschap van de Poolse geestelijken tijdens het nazi-inferno vormt een glorierijke pagina uit de geschiedenis van de Kerk in Polen. Alleen jammer dat dit met een sluier van stilte wordt bedekt.” (tb)

 
 

 

Rorate Zoeken